Genealogie

Home | Bestuur | Doelstellingen | Genealogie | Nieuwsbrief | Familiedagen | Bronnen


                             



      Naar personenbestand
 Zoeken naar namen

Home
Aalsmeerse tak
Breukelense tak
Kortenhoefse tak
Loenense tak
Loosdrecht I
Loosdrecht II
Maarssense tak
Utrechtse tak
 

 

boom

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Eind 1600 woonde in Nijeveen (Drenthe) Luichen Roelofs Murris. Hij trouwde in 1712 met Hendrickjen Peters Joncker. Zij kregen drie kinderen t.w. Willem Luchies (1713-1788), Trijntien Luchies (1716-1750) en Roelof Luchies (1718-?).

Voor 1811 werd de familienaam meestal niet gebruikt in de registers van kleine plaatsen. Men was dan bekend onder de vadersnaam (een patroniem). Zo werden de kinderen van Luichen, Luichies genoemd. Van Willem Luchies weten wij dat hij naar Amsterdam is verhuisd. Hij was kraakschipper.een Kraak
In de grote steden was het voeren van een familienaam veel gebruikelijker en Willem heeft zich daarbij aangepast. Alleen heeft hij de naam Murris ingekort tot Mur. In feite is toen onze familienaam ontstaan. Toch stammen wij niet af van deze Willem Luchies Mur. Hij is de stamvader van de Amsterdamse tak, maar deze tak is in de mannelijke lijn uitgestorven.

Van Trijntien weten wij verder niets, maar Roelof Luchies bleef in Drenthe en hield de familienaam Murris.
Deze Roelof Luchies Murris trouwde in 1749 met Jentien Hendriksd Prins. Zij kregen drie kinderen t.w. Luchien Roelofs Murris (1750-1809), Hendrik Roelofs Murris (1752-1813) en Gerrit Murris (1761-1840). Van Luchien (ook Luchies genoemd) weten wij dat hij ook naar Amsterdam is een Kaagverhuisd en zich daar waarschijnlijk bij zijn familie heeft gevoegd die Kaagschippers waren. In ieder geval neemt ook hij de naam Mur aan. Zijn typisch Drentse voornaam past hij aan tot Lucas.

Van deze Lucas Mur stammen wij af.


Van Hendrik en Gerrit stamt de familie Murris te Meppel en omgeving. In feite zijn zij dus familie van ons want we hebben dezelfde voorouders.


Waarschijnlijk voer Lucas ook over de Vecht naar Utrecht en heeft hij daarbij geregeld Breukelen aangedaan.
Daar zal hij vermoedelijk Fijtje Slot hebben ontmoet. In ieder geval trouwden zij daar in 1782. Klik voor vergroting

In een trouwboek, aanwezig in het Rijksarchief te Utrecht, staat:
 
"Getrouwd Lucas Mur, geb. Kolderveen in 't landschap Drent en Fijtje Slot, geb. te Breukelen, hebben hunne drie huwelijkse proclamaties alhier in den kerk onverhinderd gehad en sijn door onze geachte leraar N. Schintzel op 19 mei 1782 in den staat des huwelijks bevestigd."

Stamvader:
Lucas Mur
is geboren op 9 augustus 1750 in Kolderveen. Hij trouwde op 19 mei 1782 in Breukelen met Fijtje Slot (1762-1835). Hij werd koetsier op kasteel Nijenrode  

Naast de koets was de trekschuit in die tijd erg populair.
Het reizen over land met onbestrate slechte wegen in een koets was geen lolletje. Bovendien moest overal tol worden betaald

Lucas zag hier een mogelijkheid om zelfstandig ondernemer te worden. Hij leende geld van zijn baas Johan III Ortt, de toenmalige eigenaar van Nijenrode, kocht een trekschuit en begon
Kasteel Nijenrode een geregelde dienst over de Vecht tussen Amsterdam en Utrecht. Klik voor vergroting
Hij legde hiermee de basis voor de transportbedrijven die later de naam Mur over alle wegen van Europa zouden voeren.


Lucas en Fijtje kregen zes kinderen, vier zoons en twee dochters. De eerste twee stierven jong. Zo werd Roelof slechts 5 en Antje 3 jaar. De volgende was weer een dochter en werd ook Antje genoemd, zij werd 42 jaar oud. Daarna kwam er weer een Roelof, hij werd 82 jaar wat in die tijd zeer oud was. Als vijfde kind werd Jacobus geboren. Hij werd 32 jaar.
Van hem zijn geen nakomelingen bekend. Als laatste komt Willem, hij wordt 83 jaar!

 

 

Lucas is overleden op 5 oktober 1809 te Breukelen. In het Rijksarchief te Utrecht vinden we de tekst:
"In de kerk bijgezet Lucas Mur, luiden, kleed, openen van 't graf, baar en schroten f. 4-19 (vier gulden en 19 stuivers).
Voldaan 5 oct 1809"


Takken van de stamboom:

Roelof trouwde drie keer en kreeg in totaal twaalf kinderen. Van hem stammen de Loenense- Maarssense- en Breukelense tak.  Deze takken worden hier onderscheiden omdat er sprake is van halfbroers.
Hij zette de beurtvaart die zijn vader was gestart voort. Hieruit zouden later de transportbedrijven Mur Transport te Loenen (rooie Mur) en Trio Transport te Breukelen (groene Mur) voortkomen. Tevens was hij als raadslid en wethouder bestuurlijk actief in de gemeente Breukelen.
  
Willem trouwde met Lammerte Meijers zij krijgen negen kinderen. Van hem stammen de Aalsmeerse- Kortenhoefse- Utrechtse en de takken Loosdrecht I en II. Deze takken worden hier onderscheiden omdat men zich in verschillende plaatsen vestigden en uiteenlopende beroepen had.Oud-Loosdrechtsedijk 69
Hij kocht de bakkerij van Pieter Loenen aan de Vaart te Loosdrecht, tegenover hotel-café-restaurant De Nieuwe Brug (daar was toen een ophaalbrug). Willem stichtte ook het eerste postkantoor in Loosdrecht.

De Aalsmeerse en de Maarssense tak zijn in de mannelijke lijn uitgestorven. Er zullen nog nazaten zijn in de vrouwelijke lijn met Murren DNA maar de naam wordt niet meer gevoerd en deze nazaten zijn daardoor uit ons beeld verdwenen. Mocht u denken dat u zo'n nazaat bent, neem dan contact met ons op!

N.B.
Als u op de foto's klikt worden ze vergroot weergegeven.

Home | Bestuur | Doelstellingen | Genealogie | Nieuwsbrief | Familiedagen | Bronnen

Deze site is voor het laatst vernieuwd op 07-dec-2021